1 Nisan 2013 Pazartesi

Tütün Dikimi


         TÜTÜNÜN TARLA DÖNEMİ



1-DİKİM






Hava şartları olgunlaştığında, fidelerin gelişme duruma da dikim için uygunsa dikime başlanmalıdır.
Kırım zamanında zorlanmamak için ekici dikimi kademeli yapmalıdır.

Dikim makinesindeki oturakların arasındaki mesafeler ayarlanabilir. Oturak sayısı genelde 5 tir, istenildiği takdirde azaltılabilir.
İdeal sıra arası 38-45 cm dir.
Sıra üzeri ise 8-10 cm dir.

Hacıosmanlar köyünden dikim esnasında çekilmiş bir fotoğraf

Tütün fidesi kökü dışarı gelecek şekilde resimdeki hareket halinde dönerek ilerleyen sarı plakaların içine yerleştirilir.



Resimde gördüğünüz kalın hortumla su kaynağından (çeşme, tanker vs.) gelen su dikim yapan bayanların önündeki su deposunda birikiyor.



Su deposunda biriken su dikimi yapılan fidelerin üzerine can suyu olarak veriliyor.( Resimdeki beyaz köşeli hortumlarla)



Dikim yapan her bir kişinin önünde yukarıda görülen resimdeki gibi bir set ve üzerinde dikimi yapılacak tütün fideleri...


Ayaktaki bayan aşılama işlemini yapıyor, sıra üzerinde boş kalmış alanlara elindeki fidelerden dikiyor.


Bu gördüğünüz fideler dikim yapanların dikim için sağlıklı bulmadığı ( kök yapısı sağlam ve bol saçaklı olmayabilir, yaprak sayısı az olabilir, pişkin olmayabilir yada hasta bir fide olabilir) fidelerdir. Bunları dikim sırasında eleyerek bir kenara bırakır.






Dikimi yeni bitmiş bir tütün tarlası-Musaca Köyü














Tütün dikimini geçtiğimiz yaz çektiğim bu video ile tamamlamak istedim... Başka bir yayında görüşmek üzere hoşçakalın...




























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder